tradycyjna polska kuchnia Kraków

Ażeby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była typowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z od czasu do czasu pojawiło się także i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

restauracja Kraków

Charakterystyka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niesłychanie pikantnych sosów polskich.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty banalne dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *